Bratislava a ďalšie mestá v SR dostali 270 vozíkov pre hendikepovaných

12.01.2012 Bratislava

Bratislava 12. januára (TASR) – V Primaciálnom paláci dnes zástupcovia donorov z USA odovzdali bratislavským samosprávam 45 invalidných vozíkov. Hodnota jedného vozíka je takmer 700 eur.

Celkove americká nadačná spoločnosť Corporation of the Presiding Bishop of The Church of Jesus Christ of Latter day Saints zo štátu Utah darovala Slovensku 270 vozíkov pre ťažko zdravotne postihnutých a starších občanov s problémami pohybu. Najskôr si pomôcku prevzal hendikepovaný Alexander zo Žiliny, ktorý zo svojho starého vozíka s pomocou priateľov presadol do nového. Potom tieto vozíky symbolicky prevzali zástupcovia samosprávy.

\"Teším sa, že existujú ľudia, ktorí nám pomáhajú. Pre nás je to významná pomoc, pretože takéto pomôcky by sme sami ťažko získali,\" vyjadril radosť primátor Bratislavy Milan Ftáčnik. Zároveň povedal, že 15 darovaných vozíkov pôjde do rekonštruovaného moderného sociálneho zariadenia Gerium.

Mestská časť Staré Mesto získala 30 rovnakých vozíkov, z ktorých zriadi požičovňu kompenzačných pomôcok v nedávno otvorenom Komunitnom centre. \"V Starom Meste je najviac seniorov zo všetkých obcí na Slovensku. Týmto darom sa nám plní ďalší sen v pomoci spoluobčanom,\" pripomenula starostka mestskej časti Tatiana Rosová.

Dar sprostredkovala Národná rada občanov so zdravotným postihnutím v SR. Jej riaditeľka Anna Reháková uviedla pre TASR, že 270 vozíkov je rozdelených po celom Slovensku. \"Máme dobrovoľníkov, ktorí zisťovali potreby pre jednotlivcov aj sociálne zariadenia. Veľa vozíkov išlo na východné a stredné Slovensko,\" spresnila Reháková. Podľa nej to je druhá veľká pomoc od tejto americkej nadačnej spoločnosti. Vlani dodala na Slovensko ešte viac vozíkov ako teraz.
 

Vyberte región